Na zimnú údržbu minula bratislavská radnica dvojnásobok toho, čo vlani

27.06.2013 Bratislava

Bratislava 26. júna (TASR) - Tohtoročná zima zaťažila rozpočet hlavného mesta. Celkové náklady na zimnú údržbu, ktorú Bratislava spustila ešte vlani v decembri a trvala do polovice apríla, sa totiž vyšplhali na 7,91 milióna eur. Oproti vlaňajšku je suma dvojnásobná.

Mesto musí teraz túto skutočnosť premietnuť do pripravenej zmeny rozpočtu, o ktorej budú bratislavskí poslanci rozhodovať na zasadnutí zastupiteľstva vo štvrtok 27. júna. "Aktuálny rozpočet totiž počítal s celkovými nákladmi na zimnú údržbu ciest v správe hlavného mesta na úrovni 4,2 milióna eur, teda rozdiel medzi rozpočtovanými a reálnymi výdavkami sa dostal až na 3,71 milióna eur,"vysvetľuje Andrassy. Podotýka, že v porovnaní s predchádzajúcim rokom, keď boli náklady na úrovni 3,8 milióna eur, ich má tento rok teda samospráva dvojnásobné.

Počas tohtoročnej zimnej služby mala samospráva zmluvne zabezpečených 54 mechanizmov, jednu snežnú frézu a 83 ľudí, ktorí ručne čistili chodníky či námestia. Celomestský operačný plán údržby ciest vychádzal zo 450 kilometrov ciest I. a II. triedy, 249 zastávok MHD a 1228 priechodov pre chodcov. Za štyri a pol mesiaca trvania pohotovosti bolo zrealizovaných 66 celomestských a 414 lokálnych zásahov, posypov a ťažká technika najazdila viac ako 141.000 km. Na zasnežené, namrznuté cesty a chodníky bolo vysypaných takmer 15.000 ton posypového materiálu - priemyselnej soli a solmagu.

Najväčší objem verejných financií z celkového rozpočtu na operačný plán zimnej údržby bol použitý na nákup posypového materiálu (3,5 milióna eur) a následne na mzdové náklady (2,3 milióna eur).
 

Vyberte región